De Barbet

informatie over de Franse waterhond

JDP

- algemeen -

De geschiedenis van de Barbet (afgeleid van het Fransewoord barbe, dat baard betekent) gaat ver terug. De Barbet is een van oorsprong Franse waterhond waarvan door de eeuwen heen veel referenties bestaan in allerlei historische documenten. Vreemd genoeg is het exacte ontstaan van de Barbet daarmee, helaas, nog steeds onbekend.

De Barbet werd vooral gebruikt als jachthond voor het apporteren van geschoten waterwild, maar ook als gezelschapshond en in mindere mate als waakhond. Alhoewel de Barbet een populair ras in Europa was, was het begin twintigste eeuw bijna uitgestorven. Oorzaak: de Poedel.
De Poedel, waarvan aangenomen wordt dat die afstamt van de Barbet, was in die periode mateloos populair, dit uiteraard ten koste van de Barbet. Door de inzet van een aantal toegewijde fokkers is dit oude ras in de laatste decennia weer enigszins hersteld. De populatie groeit gestaag, maar is nog steeds relatief klein.

- ras -

De Barbet toont als een typische waterhond; middelgroot, goedgebouwd met een lang "wolachtige" vacht en brede zwemvoeten. Het hoofd van de Barbet is breed, rond met een duidelijk waarneembare stop, heeft een korte hoekige snuit en een schaargebit. De bek en lippen zijn met lange haren bedekt en vormen op die manier de kenmerkende snor en baard. De oren zijn laag aangezet, breed, plat en rijkelijk bedekt met haar.
Het lichaam is langer dan hoog, heeft een korte krachtige hals, stevig licht gebogen rug en een brede ronde borst. De voeten van de Barbet zijn breed en rond en bedekt met dik haar, waardoor ze uitstekend kunnen zwemmen. De staart heeft een lage aanzet en een kleine hoek aan aan het uiteinde.
De huid is dik en rijkelijk bedekt met lang gekruld haar. De vachtkleuren zijn: zwart, grijs,kastanje, fawn of zandkleurig, wit en meer of minder bont; alle schakeringen met bruin en zandkleur zijn toegestaan.
Een volwassen reu heeft een schofthoogte van 58 - 65 cm, een volwassen teef 53 - 61 cm. Het gemiddelde lichaamsgewicht gewicht voor een reu ligt tussen de 18 - 30kg, voor een teef tussen de 14 - 23 kg.
De gemiddelde levensverwachting van een Barbet ligt tussen de 10 en 15 jaar.

karakter

De Barbet is een vriendelijke, sociale, vrolijke, evenwichtige en energieke hond met een hoge mate van intelligentie en een gehoorzaam en aanhankelijk karakter.
Dankzij dit prachtig en evenwichtig karakter gaat de Barbet erg goed om met kinderen, met andere honden maar ook met de huisdieren die deel uitmaken van het gezin. De passie voor de jacht is echter nog wel aanwezig. Hij houdt van water en is een zeer goede zwemmer.
De Barbet past zich gemakkelijk aan in iedere leefomgeving, maar heeft wel erg veel beweging nodig. Ze willen graag zwemmen, rennen en spelen; zo vaak als maar mogelijk is.

verzorging

Omdat de Barbet een typische waterhond is, heeft het een lange, dikke en waterdichte vacht.Deze vacht heeft zeker wekelijks onderhoud nodig om te voorkomen dat het gaat klitten. Als de vacht regelmatig geborsteld wordt, gaat dit relatief makkelijk en verhaart de vacht niet of nauwelijks. Mede hierdoor is de Barbet ook geschikt voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen.
Omdat de vacht overvloedig is bedekt met lange dikke haren is het verstandig deze 3 tot 4 keer in het jaar te laten inkorten. Dit kan door een locale trimmer worden gedaan of je kunt dit natuurlijk ook zelf doen.

gezondheid

De rasverenigingen; Nederlandse Rasvereniging voor liefhebbers en Fokkers van de Barbet en Waterhondenclub Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Barbet. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. De Waterhondenclub Nederland stelt verder DNA-onderzoek naar Von Willebrand 1 en 2 verplicht. Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.